PLANINARSKI SUSRET “DINARA 2022”

PLANINARSKI SUSRET “DINARA 2022”

Novosti, 15. lipnja 2022.

IPA Šibensko-kninska je dana 11.06.2022 godine provela svoju tradicionalnu aktivnost planinarskog druženja članstva IPA pod nazivom „DINARA 2022“ uz osvajanje najvišeg vrha Republike Hrvatske „Sinjal“ na nadmorskoj visini od 1831 mnm.

Kao i do sada poziv je upućen svim IPA klubovima u RH i BIH, a odazvali su se osim članova domaćeg kluba i članovi iz IPA Splitsko-dalmatinske, IPA Karlovac i IPA Sisačko-moslavačke, a također nam se pridružio i jedan od osnivača IPA Hrvatske sekcije gosp. Željko Prša sa obitelji.

Kao i do sada planirane su dvije varijante uspona i to iz zaseoka Glavaš ( Kijevo ) te od planinarskog doma Brezovac. Polazak je bio iz Knina za Glavaš oko 06.30 a oko 07.15 pod vodstvom Damira Maksimović grupa planinara se zaputila prema vrhu dok je druga grupa sa vozilima oko 08.30 sati krenula za planinarski dom uz testiranje offroad snalažljivosti a potom oko 10.00 sati nakon izvršenih priprema pod vodstvom i pratnjom naše počasne članice Radmile Maksimović krenuli prema vrhu.

Ovom prilikom meteo uvjeti na planini su bili složeni tako da je u penjanju bila potrebna veća doza opreznosti ali i spremnosti za fizički napor bez obzira sa kojeg polaznog mjesta se krenulo prema vrhu.

Dok su se grupe planinara hrabro i ustrajno kretale prema vrhu dotle je ekipa zadužena za pripremu okrijepe marljivo odrađivala svoj posao pripremajući kvalitetan mesni obrok na lovački način uz naravno i njoke te roštilj uz sve ostalo što je potrebno kad se umorni planinari vrate do dogovorenog mjesta odnosno planinarskog doma.

Nakon ručka umorni ali i sretni za osvajanje vrha Hrvatske u složenim meteo uvjetima sudionicima su se pozdravnim govorima obratili predsjednik IPA Šibensko-kninske, predsjednik gradskog vijeća grada Knina gosp. Miličević te zamjenik glavnog ravnatelja MUP-a RH gosp. Prša kojem je od strane IPA Hrvatske sekcije i IPA Šibensko-kninske uručen prigodni poklon te poklon od strane predstavnika grada Knina, a potom su prigodni pokloni uručeni predstavnicima nazočnih IPA Klubova.

Kako to biva na jednodnevnim aktivnostima nakon prijeko potrebnog odmora i okrijepe došlo je vrijeme za povratak svojim kućama uz želju da se vidimo opet na istom mjestu u novom osvajanju planine Dinara. Ipak za kraj trebalo se vratiti do Knina u uzbudljivoj offroad vožnji ( posebno vozačima koji paze da ne dođe do oštećenja vozila ).

Zahvaljujemo se Gradu Kninu, Turističkoj zajednici Grada Knina, općini Civljane, tvrtkama Gutić gradnja d.o.o., Kninsko pivo j.d.o.o. i svim našim prijateljima koji su pomogli da se uspješno održi ova aktivnost, a posebno hvala svim našim članovima volonterima Damiru, Saši, Donaldu, Kristijanu, Radmili, Željku Š, Željku M i Mirku bez čijeg iznimnog zalaganja ovaj event ne bi bilo moguće kvalitetno pripremiti i odraditi.