PLANINARSKI SUSRET ČLANOVA IPA „DINARA 2021“

PLANINARSKI SUSRET ČLANOVA IPA „DINARA 2021“

Novosti, 13. lipnja 2021.

IPA Šibensko-kninska je u svom Programu rada za 2021 godinu predvidjela organizaciju planinarskog druženja „Dinara 2021“ kao tradicionalnu aktivnost koju provodi godinama, ako epidemiološka situacija dozvoli provođenje.

Poziv je poslan svim klubovima u Hrvatskoj sekciji, a pozivu su se odazvali IPA Istra, IPA Primorsko-goranska, IPA Splitsko-dalmatinska te IPA Hrvatsko zagorje uz naravno članove IPA Šibensko-kninske. Isto tako na aktivnost su pristigli i članovi IPA Zagreb te dekan Visoke policijske škole gosp. Borovec. Također na aktivnosti je sudjelovao i predsjednik IPA Hrvatske sekcije gosp. Miljenko Vidak te je svojom nazočnošću dodatno uveličao ovu aktivnost.

Dan prije provođenja aktivnosti na kninskoj tvrđavi predsjednika IPA Hrvatske sekcije Miljenka Vidak, predsjednika IPA Istra Lorisa Kozlevac, tajnika IPA Istra Igora Dasovića te dekana gosp. Krunoslava Borovec pozdravili su župan Šibensko-kninske županije gosp. Marko Jelić i gradonačelnik grada Knina gosp. Marijo Ćaćić uz želju da boravak u Kninu te osvajanje najvišeg vrha Republike Hrvatske budu uspješni. Nažalost, zbog obveza oko proslave blagdana sv. Ante i Dana grada Knina gradonačelnik i župan nisu mogli sudjelovati s nama na aktivnosti ali se veselimo nekom budućem usponu da svi zajedno „osvojimo“ vrh Hrvatske.

Penjanje na vrh Sinjal na visinu od 1831 metar nad morem započeo je 12.06.2021 u 06.30 polaskom iz Knina u zaseok Glavaš ( mjesto Kijevo ) za sve prijavljene za ovu varijantu uspona a pravi polazak uslijedio je uz vođenje našeg iskusnog i dobro raspoloženog Damira Maksimović dok se druga grupa sudionika vozilima oko 09.00 sati zaputila iz Knina prema planinarskom domu „Brezovac“ uz vrlo zanimljiv offroad terenskim vozilima, a po dolasku na odredište članovi ove grupe su uz vođenje također vrlo iskusne planinarke a ujedno i naše počasne članice Radmile Maksimović krenuli prema vrhu. Ostatak ekipe kojima je ovo ipak bilo prilično opasna avantura ostali su na planinarskom domu te uz zabavu i razgovore družili i razmjenjivali iskustva, ali i uživali u kulinarskoj sposobnosti Saše Komesarovića našeg dragog roštilj majstora te članova Nede i Joška koji su bili na dispoziciji svima.

Hvala bogu vrijeme je poslužilo pa na planini nije bilo pretjerano vruće a svi sudionici bili su adekvatno opremljeni za ovu izazovnu aktivnost jer Dinara je planina sa sto lica pa nikad ne možete znati što vas čeka, ali ovog puta imala je blago lice dozvolivši svim našim sudionicima da uživaju u ljepotama ali i osvajanju vrha Republike Hrvatske.

Umorni, iscrpljeni ali sretni jer je vrh „osvojen“ planinari su pristizali na zbirno mjesto gdje ih je čekala adekvatna okrijepa u vidu vojničkog graha. Uslijedili su razgovori i razmjena dojmova, šale i podbadalice i prijeko potreban odmor od napora jer ipak sudionici su pregazili jako puno i savladali iznimnu visinsku razliku tako da je hladovina oko doma ( planinarski dom se nalazi u šumi ) itekako svima dobrodošla.

Nažalost, kako to biva na svakoj aktivnosti, približilo se vrijeme rastanka jer pred mnogima je bio dalek put kućama ali smo ipak odradili zajedničko fotografiranje za uspomenu na ovu aktivnost te se lagano vozilima što terenskim što kombijima zaputili put Knina, a na rastanku izražene su želje za nastavkom ove i ovakve aktivnosti članstva IPA i da se vrlo skoro vidimo na nekoj drugoj planini naše lijepe Republike Hrvatske uz slogan Servo per amikeco.

Koristimo priliku zahvaliti se gradu Kninu sa gradonačelnikom Marijo Ćaćić, općini Civljane sa načelnikom Petar Preočanin, „Gutić gradnja“ d.o.o. sa direktorom Josipom Gutić, Josipu Zore vlasniku restorana „Kninska tvrđava“, Lovnoj udruzi Dinara sa predsjednikom Domagojem Pokrajčić te Robertu Frankoviću direktoru “Run Track” na pruženoj potpori a posebno našim članovima Damiru, Radmili, Saši, Nedi, Jošku, Anti i Željku A.I. i Želljku M. bez čije pomoći bi bilo teško ovako uspješno organizirati ovu aktivnost te našim četveronožnim pratiteljima Bonu i Kati koji su uživali na sebi svojstven način.

Ipak, najveće hvala članstvu IPA iz Regionalnih Klubova koji su se odazvali na ovu aktivnost jer ova i sve druge aktivnosti IPA se provode upravo radi članova.

SERVO PER AMIKECO

Domagoj Repušić