Organizirani izlet u Sarajevo

Organizirani izlet u Sarajevo

Novosti, 01. svibnja 2011.

IPA Šibensko-kninska kao i svake godine organizira za svoje članove jedno putovanje u jednu od zemalja Europe. Ove godine odlučili smo se za posjet glavnom gradu nama susjedne Bosne i Hercegovine Sarajevu.

S obzirom da su za putovanje bili zainteresirani i članovi IPA-e iz Zadarske županije zajedničkim snagama pristupilo se organizaciji i osmišljavanju putovanja. Velika pomoć bila je od kolege Borisa Klešnik te Dževada Civić koji su svojim zalaganjem animirali članove za ovo putovanje.

Na put se krenulo 29,04,2011. Godine u jutarnjim satima sa tvrtkom „Antonio Turs“  naravno dva autobusa i to jedan iz Knina preko Drniša do Šibenika a drugi s Paga preko Zadra i Biograda do Šibenika. Sastanak oba autobusa bio je u blizini Šibenika odakle se nakon pauze i marende, koju je velikodušno osigurala pekara „Gega“ iz Knina, nastavilo put Livna.

Na ulazu u grad Livno dočekali su nas gosp. Kristijan Barać zamjenik glavnog tajnika sekcije BIH, gosp. Mirko Šarić tajnik kluba IPA Livno te gosp. Velislav Kovač član UO IPA Kluba Livno, a potom su nas dopratili do franjevačkog samostana Gorica-Livno gdje smo upoznati sa povješću dolaska Hrvata i katoličke vjere na livanjsko područje, pogledali stalni postav izložbe slikara Gabrijela Jurkića te arheološki muzej. Nakon pauze i razgledavanja grada nastavili smo putovanje prema Sarajevu kroz lijepa mjesta srednje Bosne ( Kupres, Bugojno, Travnik ) te je dolazak u Sarajevo bio oko 18 sati. Nakon smještaja u impozantan hotel „Terme“ na Ilidži i večere pomalo iscrpljeni od dugog putovanja ali ipak željni pogleda na Sarajevo krenuli smo ovog puta individualno u večernji i noćni život grada.

30.04. započeo je u jutarnjim satima obilazak grada uz stručno vođenje naših divnih voditeljica Naide i Armine koje nas vode bulevarom prema starom dijelu grada objašnjavajući usput ono pored čega prolazimo uz naše u najblaže rečeno čuđenje modernom arhitekturom Sarajeva.

Dolazimo tako do nazovimo službenog početka obilaska grada „Inat kuće“ gdje izlazimo iz autobusa i nastavljamo razgledavanje grada, Baščaršija, džamija, katolička katedrala i mnoge druge znamenitosti. Službeni obilazak je trajao do oko 13 sati kada smo nestrpljivo očekivali kada će vodiči reći “a sad na ćevape”.

Naravno doći u Sarajevo a ne probati nadaleko čuvene ćevape u „Želje“ ili „Ferhatovića“ ne bi bilo dobro pa smo naravno zauzeli sva mjesta i uživali u okusu ćevapa s kajmakom te nezaobilazno kiselo mlijeko, a nakon toga malo dalje i u pravoj „Bosanskoj“ kavi. Povratak prema hotelu je uslijedio oko 15 sati a potom individualan obilazak Vrela Bosne ili pak uživanje u hotelskim sadržajima poput bazena, sauna, fitnes centra i drugih.

U 17 sati sukladno ranije dogovorenom sa našim domaćinom gosp. Predragom Simeunović glavnim tajnikom sekcije BIH mješovita ekipa IPA Šibensko-kninske i IPA Zadarske došla je na dogovoreno mjesto i naravno odigrala prijateljsku utakmicu sa kolegama iz IPA Sarajevo. Rezultat utakmice bio je …. naravno nije bitno jer ipak se radilo o prijateljskoj utakmici gdje je cilj bio upoznati se i družiti sa kolegama. Nakon te „službene“ utakmice golmani su imali težak zadatak oformiti dvije nove ekipe mješajući igrače oba tima.

Večernji sati te subote protekli su brzo uz druženje i muziku u hotelu ali naravno moralo se još malo istražiti noćni život Sarajeva jer nedjelja je bila dan povratka prema svojim domovima.

Nakon doručka i svih obveza prema hotelu uslijedio je povratak prema Hrvatskoj ali uz prethodno dogovoreni obilazak grada Mostara gdje nas je ugostio tajnik IPA Kluba Mostar gosp. Nikola Raković. Nažalost iako smo planirali duži boravak u Mostaru te pogledati znamenitosti grada vremenske prilike nam ovog puta nisu bile naklonjene tako da smo usprkos kišobranima i velikoj volji pokisli do gole kože, ali upornost se isplatila i obišli smo stari povijesni dio grada i naravno „Stari most“.

S obzirom na situaciju u Mostaru a iste vremenske prilike su bile i u Međugorju u „šibenskom“ autobusu smo odlučili da preskačemo posjet Međugorju te smo se zaputili prema granici odnosno uslijedio je povratak svojim kućama dok su kolege iz „zadarskog“ autobusa nastavili za Međugorje ali s ciljem posjeta obiteljskoj kući kolege koji je rodom iz Međugorja a nakon toga i „zadarski“ autobus je nastavio svoj povratak prema Zadru.

Pitajući kolege i kolegice o dojmovima svi su suglasni da je put i obilazak bio dobro organiziran ali da ima jednu veliku manu. Sav zabrinut pitah ih kakvu sad manu ima a svi kažu „trebali smo biti još dva dana“ jer grad je super i sve je podređeno gostima.

Domagoj Repušić, tajnik IPA Šibensko-kninska