MEMORIJAL “ANTE GRABIĆ”

MEMORIJAL “ANTE GRABIĆ”

Novosti, 05. lipnja 2023.

Temeljem Programa rada za 2023 godinu u Kninu je dana 03.06.2023 godine održan Memorijalni malonogometni turnir „Ante Grabić“ na kojem je nastupilo 7 ekipa od kojih 6 iz IPA Klubova te 1 ekipa veterana NK Dinare ( 1 tim je nažalost večer prije otkazao dolazak ). IPA Klubovi koji su sudjelovali su IPA Šibensko-kninska kao domaćin, IPA Zadarska, IPA Splitsko-dalmatinska te IPA Sisačko-moslavačka iz IPA Hrvatske sekcije te ekipe iz IPA Sekcije BIH i to IPA Hercegbosanske županije te IPA Unsko-sanskog kantona čijim sudjelovanjem ovaj turnir je ostvario obilježje međunarodnog natjecanja.

Da podsjetimo čitatelje zašto baš naziv Memorijalni turnir „Ante Grabić“.
Ante Grabić bio je policijski službenik zaposlen u MUP-u RH, PU Šibensko-kninska, PP Knin te u zvanju policijskog narednika. Tog kobnog lipnja 2013 godine na intervenciji u mjestu Kijevo naš Ante smrtno stradava od ruke obiteljskog nasilnika. Ni brza intervencija djelatnika HMP kao i djelatnika OVB „Hrvatski ponos“ iz Knina nisu mu mogli spasiti život već samo konstatirati smrt. Obzirom da je bio veliki ljubitelj nogometa, redovno igrajući sa svojim kolegama ali i u veteranskoj sekciji NK Dinare, vatreni navijač Hajduka mi njegovi kolege i prijatelji odlučili smo se u njegovu čast i sjećanje organizirati ovaj turnir na koji smo pozvali naše prijatelje iz IPA klubova koji su se spremno na poziv i odazvali.

Sam turnir započeo je u 09.00 sati intoniranjem Hrvatske i himne IPA-e, te pozdravnim govorom potpredsjednika Kluba nakon kojeg se nazočnima obratio u ime ravnateljstva policije MUP-a RH načelnik PP Knin Ivan Vidović, a sudionicima se obratio i sin pokojnog kolege Nino Grabić koji je potom i službeno otvorio turnir.

Nakon izvlačenja po grupama i određivanja satnice krenule su utakmice a u međuvremenu rukovodstvo IPA Šibensko-kninske zajedno sa predstavnicima IPA klubova, načelnikom PP Knin i u pratnji obitelji zapustili su se u Vrliku gdje je na grob našeg Ante položen vijenac i upaljene svijeće te izrečena molitva.

Iako je sportsko nadmetanje na ovom turniru primarno svakome igraču potrebna je i okrjepa jer igrati, a ništa ne prezalogajiti nije dobro pa su se naša dva Željka ( Mijić i Šiprak ) itekako potrudila da sudionici ne oskudijevaju, a roštilji su neumorno radili.

Kao što smo rekli sportsko nadmetanje je bilo primarno i nazočne ekipe srčano su se borile na terenu za pobjedu ali fair-play je uvijek bio u mislima svih sudionika. Nekada su samo male nijanse ili pak sreća pojedinu ekipu dovela do pobjede. Ipak na kraju može biti samo jedan pobjednik tako je ovaj turnir osvojila ekipa domaćina IPA Šibensko-kninska koji su u finalu pobijedili veterane NK Dinare. Treće mjesto osvojila je ekipa IPA Splitsko-dalmatinske pobijedivši ekipu IPA Unsko-sanskog kantona.

Veliko hvala našim članovima i kolegama koji su nesebično pomogli u pripremi ali i pospremanju nakon turnira.
I na kraju ali jako bitno, želimo se zahvaliti svim sponzorima i donatorima, prijateljima našeg IPA Kluba bez čije pomoći i podrške bismo teško uspješno organizirali ovaj turnir.

Da ih naravno sve i spomenemo:
Šibensko-kninska županija, Grad Knin, Grad Vrlika, Općine Biskupija i Ervenik, Nezavisni sindikat policijskih službenika i namještenika-podružnica ŠKŽ, Laguna Trade d.o.o. Rogoznica, Naturalis d.o.o., Zajednica Hrvata BIH ŠKŽ, Izgradnja d.o.o. Knin, Jako sport Knin, Kamen Knin d.o.o., Automehaničarska radnja SOVA Knin, Upravitelj Knin, Turistička zajednica Knin, Mirage Knin, Caffe bar Oš Još Knin, Piplica Pub Knin, Agro Herc Knin, Ro-Ma Vrlika, Cantabile d.o.o. Lozovac, Elektro Penava Knin, Škafić Knin, Gutić Gradnja d.o.o. Knin, Dalmacijavino Drniš, Kanazir promet Ervenik, Junior King j.d.o.o. Knin, Vinarija Vinoplod Šibenik, Martin Ercegovac-Kijevo, Ivan i Branko Biočić-Runovići, Josip Ivešić te naravno naša krovna organizacija IPA Hrvatska sekcija na čelu sa predsjednikom Miljenkom Vidak.