IPA Istra u posjetu Šibensko-kninskoj županiji

IPA Istra u posjetu Šibensko-kninskoj županiji

Novosti, 03. rujna 2016.

IPA Istra i IPA Šibensko-kninska već neko vrijeme imaju uspostavljenu odličnu suradnju što se pokazalo i jučer 3.9.2016. godine kada su članovi IPA Istra s obiteljima i prijateljima došli u jednodnevni izlet na područje Šibensko-kninske županije. Nešto što je počelo kao razgovor dva tajnika, dva velika prijatelja, o tome kako produbiti suradnju izrodilo je ideju o organizaciji ovog izleta, a što su prihvatili Upravni odbori oba Kluba te se krenulo u izvedbu ovog posjeta.
Uz članove IPA Istra na ovom izletu kao posebni gosti sudjelovali su i naši veliki prijatelji iz IPA sekcije Slovenija s obiteljima i to gospodin Stanislav Ficko predsjednik IPA sekcije Slovenije te gospodin Vinko Otovič zamjenik predsjednika Sekcije Slovenija.

Program posjeta započeo je oko 09.30 sati gdje su izletnici dočekani od rukovodstva Kluba te su svi zajedno prvotno posjetili Grad Šibenik odnosno povjesnu jezgru te razgledali sukladno raspoloživom vremenu srednjovjekovni sajam te su im članovi udruge Šibenska gradska straža omogućili uvid u povijesna oružja te čak i isprobati pucanje iz samostrela. Nastavak je bio obilazak katedrale te šetnja gradom.

Obilazak grada nastavio se posjetom tvrđavi Barone odakle je bio predivan pogled na grad Šibenik a gdje su se izletnici u miru i osvježili. Prema prijedlogu gostiju na tvrđavi je odrađen i „protoklarni“ dio te su razmjenjeni pokloni domaćina i gostiju.

Po završetku posjeta tvrđavi Barone izletnici ali i domaćini uputili su se u razgledavanje Nacionalnog parka „Krka“ što je i bio cilj ovog jednodnevnog izleta. U skoro pa 4 sata koliko je trajao obilazak vjerujemo da smo uspjeli vidjeti sve ljepote našeg nacionalnog blaga ali i osvježiti se u rijeci Krki s obzirom da je temperatura zraka bila 33 stupnja.

Već pomalo umorni zaputili smo se u grad Knin gdje je organiziran obilazak nove kninske crkve a potom i večera te obilazak kninske tvrđave uz upoznavanje s povješću a posebno s povješću grada i tvrđave za vrijeme Domovinskog rata.

Program izleta završio je oko 20.30 sati kada su se već (pre)umorni izletnici zaputili prema Istri odnosno svojim kućama.

Koristimo priliku te upućujemo zahvalu članovima udruge Šibenska gradska straža, tvrtki Gradski parking d.o.o. iz Šibenika, Nacionalnom parku „Krka“,  Kninskom muzeju te JU Tvrđava Kulture u Šibeniku koji su nam iznimno pomogli da ovaj izlet bude organiziran na visokom nivou.

Domagoj Repušić, IPA Šibensko-kninska