ČLANOVI IPA ŠIBENIK I IPA KOROŠKO NA BIOKOVU

Novosti, 27. listopada 2015.

Članovi Regionalnog kluba IPA Šibensko-kninske, planinarske sekcije, zajedno sa članovima IPA Koroško ( Slovenija ) u vremenu od 26. do 28. listopada 2015. godine odradili su dvodnodnevno planinarenje po Biokovu.

Po dogovoru dana 26. listopada oko 15,00 sati članovi planinarske sekcije iz Šibenika sastali sa 8 članova IPA Koroške u Šibeniku odakle se sa tri vozila krenulo prema Makarskoj gdje je bilo organizirano noćenje za sve u turističkom mjestu Tučepi, 5 kilometara od Makarske (posebna zahvala gospodinu Deliću na prijemu i smještaju u svojim apartmanima uz samo more). Nakon obilaska Makarske organizirana je i zajednička večera i druženje i nabavka hrane i pića za planirani pohod na Biokovo.

Dana 27. listopada u 08,00 sati članovi prijateljskih IPA klubova sa tri vozila uputila su se prema ulazu u Park prirode Biokovo (također posebna zahvala Upravi Parka prirode Biokovo na poklonjenim ulaznicama u park i ljubaznom dočeku). Uspon je započeo posjetom području tzv. Vrata Biokova (890 metara n/v) radi razgledavanja krda divljih konja koji tamo obitavaju. Nakon toga vozilima se planinarska ekipa uputila do podnožja vrha Vošac (1421 metar n/v) gdje je zahvaljući članovima PD Ekstrim-Makarska osigurana za smještaj planinarska kuća opremljena sa 14 ležajeva, kuhinjom, vodom i strujom. Kako se planinarska kuća nalazi na samom vrhu Vošac sa prekrasnim pogledom na sve planinske vrhove s jedne strane, te obalu i najudaljenije otoke s druge strane, do vrha je od vozila trebalo 20 minuta hoda u koloni po uzoru na planinske šerpe iz Nepala noseći stvari, hranu i piće koja je trebala poslužiti za noćenje u planini i dvodnevno planinarenje.

Nakon okrijepe i smještaja u planinarsku kuću oko 10 sati organizirana je i prva planinarska „tura“ prema najvećem vrhu Biokova „Sv. Juri“ (1762 metra n/v) udaljenom od doma dva sata i 30 minuta hoda u jednom pravcu. Prekrasno sunčano vrijeme, predivni krajolik išaran jesenskim bojama drveća upotpunio je nailazak na krdo biokovskih divokoza. Dolazak na najveći vrh Biokova svečano je obilježen ispijanjem hladnih piva (koje je u svojoj naprtnjači hrabro cijelim putem teglio Franc Glazer, član IPA Koroške, poznati planinar i planinarski vodič). Povratak do polazne točke prošao je u ugodnim razgovorima s time da je povratak bio novim pravcem. Po dolasku u planinarsku kuću organizirana je večera na otvorenom ispred kuće uz specijalitete sa roštilja (majstora roštilja Antona Drevenšeka) i druge uglavnom domaće delicije i puno, puno razno-raznih napitaka. Uz veselo druženje do kasno u zvjezdanu noć (na kraju uz toplu peć na drva u kućici) pali su i planovi za nova zajednička druženja. Ujutro 28. listopada, nakon kave i doručka uslijedio je silazak sa planine s time da je to dio ekipe učinio planinareći od Vošca prema Makarskoj (nešto ranije), a dio se vratio vozilima do zajedničke polazne točke. Nakon prekrasnog druženja uslijedio je i rastanak i polazak kućama uz ono neizbježno vidimo se što prije.

Veliki pozdrav,

Damir Maksimović